NLP

De term Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) staat voor hoe we onszelf en de wereld om ons heen waarnemen en hoe we daar op reageren.

Neuro betekent dat het denken, voelen en doen door ons neurologisch brein wordt bepaald, hierbij spelen onze zintuigen een belangrijke rol.

Linguïstisch zegt iets over de manier waarop we met onszelf of anderen communiceren, zowel verbaal als non-verbaal.

Programmeren houdt in dat we de neurologische paden in ons brein (neuroplasticiteit) kunnen veranderen.

NLP wordt veel gebruikt bij het opstellen en bereiken van doelen, het veranderen van zelf-saboterend gedrag en negatieve denkpatronen.

 

Heb je goede voornemens om ’s avonds die zak chips of blokjes kaas te laten staan, de koekjes bij de koffie overslaan of door de week geen alcohol meer nuttigen? Op wilskracht moet dat toch lukken? Helaas, grote kans dat je weer in je oude gedragspatroon komt. Dit heeft te maken met dat 95% van ons gedrag wordt bepaald onbewuste patronen en gewoontes.

Met NLP breng je deze onbewuste patronen en gewoontes in kaart en vervolgens kun je met verschillende NLP methoden in actie komen.

Voorbeeld van één van de vele NLP methoden.

Soms kunnen onze gedachten wat zeurend, dwingend en kritisch zijn. Zoals: “neem toch dat lekkers, je hebt het nu wel verdiend” of “afblijven, dit gebakje maakt je dik” of “wat ben je een slappeling, schaam je dat je weer teveel hebt gegeten”.

In NLP termen noemen we dit sub-persoonlijkheden. Het zijn delen in onszelf die met elkaar de strijd aan gaan. En hoe gek het ook klinkt, ieder deel heeft een goede intentie met ons voor. Door met deze delen te communiceren en te onderhandelen kan je eetgedrag op een integere en milde manier veranderen.

Mindfulness

Mindfulness betekent simpelweg ‘bewust zijn of opmerkzaam zijn van het huidige moment met wat zich ook aandient.

Wanneer we dit betrekken op onze eetgewoonten dan eten we vaak gedachteloos en genieten niet op het moment als we iets eten.

Door weer leren bewust te eten met al onze zintuigen, is de ervaring dat je minder eet en meer geniet.

Ook een bepaalde gemoedstoestand zoals stress, frustratie, verdriet of verveling kan ons aanzetten tot snoepen en snacken en soms is er geen rem meer en moet de zak leeg gegeten worden. Je weet wel dat een stuk fruit gezonder is maar toch zal een gevulde koek of zak chips dan sterk de voorkeur hebben. Een mindfulness methode kan dan heel helpend zijn. Bijvoorbeeld bij een bepaalde gemoedstoestand onderzoek en observeer je waar in het lichaam spanning en onrust voelt. En welke soort gedachten zijn hierbij aanwezig. Door hier naar te durven kijken komt er veel meer ruimte en mogelijkheden om andere voedingskeuzes te maken.